23. 11. 2024   |   svátek má Klement
 

Bruschetta al pomodoro

Název Množství a jednotka
rajčata 6 ks
bílý italský chléb, veka nebo ciabatta
čerstvá bazalka 1 hrst
česnek
extra panenský olivový olej
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 2
Kuchyně: italská
Příprava: 15 min.
Vaření: 05 min.
Mamut :-)


Bruschetta - čti "brusketa" (z italského bruscare = péct) je nasucho opečený bílý italský chléb, veka, ciabatta nebo bagetka, které se podávají s rajčaty, olivovým olejem, česnekem a bazalkou, je to vlastně zdravější obdoba našich topinek. My si opečeme chleba ve vrstvě oleje a nahoru nandáme obvykle nějakou hroznou "masovou" směs, italové si opečou topinky nasucho, pomažou olivovým olejem a navrší na ně rajčata - bodejť by ta italská kuchyně nebyla zdravá :-) Kromě toho, že je to zdravé, výtečně to chutná.



Postup
Rajčata nakrájíme na malinké kostičky, dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme jemně nasekanou čerstvou bazalku. Plátky bílého chleba, veky, ciabatty nebo bagety opečeme - můžeme upéct pár minut v troubě, nasucho na pánvi nebo nasucho na grilu, podle toho, co je nám pohodlnější. Opečené plátky chleba potřeme česnekem, pomažeme olivovým olejem a navrstvíme na ně rajčatovou směs.

Tip:
Prodávají se už hotové kořenicí směsi na bruschettu - vozím si ji z Itálie, ale dají se koupit i u nás (viděla jsem je v obchodních centrech, kde se prodává koření), pak stačí do nakrájených rajčat dát 2-3 lžičky kořenící směsi, přidat čerstvou bazalku a hotovo. Topinky se potřou česnekem a olivovým olejem a chutná to božsky.


 


RECEPTY

Dort

Postup: Žloutky ušleháme s vařící vodou, přidáme cukr a po troškách mouku s práškem.... zobrazit recept

RECEPTY

Falešné matjesy z cukety

Postup: Cuketu omyjeme, neloupeme, nakrájíme na menší kostky nebo na tenké plátky, dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Fazolový guláš starého rančera

Postup: Cibuli nakrájíme na kolečka nebo půlměsíčky a orestujeme na hlubší pánvi... zobrazit recept

RECEPTY

Slavnostní bábovka

Postup: Ve větší míse smícháme mouku, solamyl, prášek do pečiva a cukr. Přidáme sůl,... zobrazit recept

RECEPTY

Rybízový sirup

Postup: Rybíz odstopkujeme, omyjeme, nasypeme do uzaviratelné nádoby a trochu... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Meloun - to pravé letní osvěžení

Čas léta nám přináší sluníčko, koupání, dovolenou, pohodičku a relax. Občas i... zobrazit článek

PENZIONY

Penzion Na Harcovně

Hostinec - penzion Harcovna se nachází v turisticky atraktivní oblasti Moravskoslezských Beskyd, regionu frýdlantsko. Byl vystavěn v obci Nová Ves u silnice z Frýdlantu nad Ostravicí do Malenovic. Hostinec je jeden z nejstarších v celém regionu, jeho bohatá historie sahá až do 18. století, jak o tom svědčí zápis v místní kronice. Geografická...